CARNEA DE PASARE ESTE CEA MAI SANATOASA. INSA CE PASARE ALEGEM? DE CUMPARAT SAU CRESCUTA IN CURTE(BIO TARANESTI)?

26.03.2020

Puiul, pe ce loc? / Foto: Photoxpress

Carnea de pasare este, din punct de vedere nutritional, mult mai sanatoasa decat cea de porc ori cea de vita. Insa care pasare este cea mai sanatoasa si de preferat pentru organismul nostru?

Comenteaza acest subiect pe Forumul MedLive.ro

Carnea de rata si de gasca nici macar nu se califica la acest start, din cauza #continutului ridicat de grasimi si pentru faptul ca se digera greu.

Pe primul loc la cantitatile consumate, desi nu neaparat pe primul loc in topul nostru, este carnea de pui. Aceasta este folosita cu incredere de oameni atat in alimentatia de zi cu zi, cat si in diete si regimuri. Insa atunci cand luam in considerare carnea pasarii, prajita sau fiarta, cea de curcan are numai jumatate din caloriile si numai a noua parte dintre grasimile aceleiasi cantitati de carne de pui.

Situatia se inverseaza cand discutam despre ficat: cel de pui contine de doua ori mai putine calorii si de trei ori mai putina grasime decat cel de curcan. Ambele tipuri de carne contin cantitati relativ egale de vitamine si minerale, cu doua exceptii: puiul ofera o cantitate mai mare de vitamina B3 (iar pieptul este mai bogat in aceasta vitamina decat pulpele), iar curcanul are un procent mai mare de seleniu.

Per total insa, exceptand organele si gatul, curcanul castiga locul doi pentru valorile sale nutritionale.

Pe locul unu, daca faceti abstractie de pretul putin mai piperat, se afla carnea de strut. Aceasta are un nivel scazut de grasimi, calorii si colesterol. Strutul are, spre deosebire de alte pasari, o carne rosie, asemanatoare la gust cu cea de vita, insa contine cu 40% mai putina grasime decat aceasta. In plus, este bogata in proteine (un punct in minus la carnea de curcan).

Autor: Redactia MedLive.ro

In fiecare dimineata vitMATINA iti aduce sfaturi clare si concise care te ajuta sa traiesti sanatos.

Specialitate:  

Nutritionistii si medicii ne atentioneaza ca un consum ridicat de grasimi poate fi daunator organismului. Noi studii, insa, au stabilit exact contrariul: corpul are nevoie de mai multe grasimi, in comparatie cu ceea ce sustineau pana acum normele alimentare clasice.


Grasimile contin substante nutritive importante, care au un rol complex in organism. De exemplu, din grasimi se sintetizeaza hormonii tesuturilor care regleaza tensiunea arteriala, acestea avand si un puternic rol antiinflamator. Tesutul adipos reprezinta un component important al creierului, iar restul celulelor nervoase din organism au un invelis gras de protectie. Daca prin alimentatie nu se preiau destule grasimi, apar probleme. In afara de acest aspect, grasimile sunt un important furnizor de energie, noteaza Deutsche Welle.

In ceea ce priveste cantitatea de grasimi pe care trebuie sa o contina hrana zilnica, nu exista o recomandare universal valabila. Insa procentele anterioare, conform carora caloriile pe care le asimilam zilnic trebuie sa contina doar 30 la suta grasimi, iar restul de 40 la suta, sau mai mult, sa fie carbohidrati, nu mai sunt valabile.

Cu cat un om face mai putina miscare si cu cat greutatea corporala ii este mai mare, cu atat mai problematica devine mancarea care contine carbohidrati. In aceste cazuri, 40-50 la suta din caloriile zilnice preluate de organism trebuie sa provina din grasimi.

Procentul de grasimi din mancarea zilnica scade de 30 de ani incoace. Scaderea procentului de grasimi a fost contrabalansata de aportul crescut de carbohidrati, ceea ce se traduce prin acumularea de calorii in plus.

De exemplu, micile portii din faina alba contin foarte multe calorii, dar nu asigura satietate pentru ca aceasta hrana are nevoie de mai mult spatiu in stomac. Iar semnalul "sunt satul" vine doar atunci cand stomacul este plin. De aceea, ca intreg, mancam mai mult, alimentele fiind pline cu glucide rafinate si carbohidrati concentrati.

Se poate slabi cu ajutorul grasimilor?

Da, dar acest lucru se aplica numai persoanelor care anterior s-au hranit preponderent cu carbohidrati. In cazul in care mancarea contine mai multe grasimi, devenim nu numai foarte supli, ci si extrem de fericiti, mancand mai putin.

O dieta adecvata trebuie sa includa proteine, apa si fibre. Impreuna cu carnea, pestele, ouale si produsele lactate, masa trebuie sa contina si salate, legume fructe, ciuperci si nuci. Cel mai bine este sa limitam consumul produselor bogate in carbohidrati, cum ar fi pastele sau galustele de exemplu. Total contraindicate sunt bauturile indulcite artificial. In medie, numai prin intermediul acestora, oamenii preiau 200-300 de calorii. Cea mai buna pentru stingerea senzatiei de sete ramane apa plata.

Exista, intr-adevar, grasimi bune si grasimi rele?

Trebuie sa tinem cont ca grasimile animale nu difera radical de cele vegetal-organice. Chiar si carnea de porc contine multe dintre grasimile bune (acizi grasi nesaturati), care sunt atribuite doar celor de provenienta vegetala. O cantitate mare de grasimi nesaturate nu este nesanatoasa, din moment ce acestea contribuie la cresterea colesterolui bun care protejeaza vasele de sange. Cele mai bune grasimi sunt cele care provin din lapte, acestea continand cel mai larg spectru de substante nutritive si acizi grasi.

De evitat sunt doar grasimile ieftine industriale, care contin o multime de uleiuri hidrogenate. Margarina de calitate, de exemplu, nu contine astfel de uleiuri, dar ele pot fi gasite in multe produse prajite, in glazurile de zahar si ciocolata, in inghetata si prajituri de patiserie.

Acestea sunt daunatoare deoarece cresc colesterolul rau si conduc la scaderea celui bun. Pot provoca inflamatii, care conduc la functionarea neadecvata a vaselor de sange. Din pacate, este dificil de stabilit produsele in care se gasesc aceste uleiuri hidrogenate, fiindca producatorii nu au obligatia sa le declare.

Creați un site gratuit! Acest site a fost realizat cu Webnode. Creați-vă propriul site gratuit chiar azi! Începeți