FERMA LU'ALISS

FERMA LU'ALISS:

GOOGLE

                                     RASA PUI ROSS -DE CARNE   

ROSS 308 - ALB, SUPERGREU, DE CARNE


Buna! astazi vom discuta despre pui de carne Ross 308

Acesti pui broiler, de o zi, Ross 308 sunt pui robusti cu crestere repida, ce satisface cerintele clientilor care au nevoie de o pasăre ce satisface o gamă largă de cerinţele ale produsului final. Puii " Ross 308 " sunt recunoscuti la nivel global ca pui broiler, care ofera performanţe constante, atat pentru crestera in sistem industrial cat şi pentru producătorii independenţi.

Hibridul " Ross 308 " a fost creat pentru productia de piept şi pulpe, fiind destul de bine proportionat. Necesita un furaj mai scump pentru a obtine performante, dar prezinta o rezistenta mult mai buna la conditiile de microclimat din tara noastra. Se gaseste pe scara largă la noi în Romania datrita faptului ca parinţii de hibrizi de carne Ross au un procent mai mare de ouat faţa de parintii de Cobb 500 cat şi faptul că procentul de ecloziune este mai mare.

Puiul, de o zi " ROSS 308 " , este clasicul puisor industrial cu penajul alb, acesta este puisorul cel mai precoce din produsele comercializate in lantul nostru de magazine, utilizand, pentru acest rezultat, caliatatile geneticile cu randamentul cel mai ridicat. Este o pasare pentru care nu recomandam taierea si respectiv consumul carnii, decat dupa 75-80 zile de viata,deoarece se adapteaza greu la o tipologie de crescatorie cu o durata mai indelingata. Ramane solutia cea mai buna pentru cine isi propune ca rezultat o carne de buna calitate intr-un timp scurt. Puiul la maturitate are penajul alb cu pielea si picioarele galbene. La 70 de zile de viata atat masculii cat si femelele ajung la greutatea de 4585 g.


* Greutatile din tabelul de mai sus sunt exprimate in grame si sunt obtinute in conditii ideale, fara interventie farmacologica, folosind furajarea standard de la "Vital Best-Nutrition", furajare comercializata si prin intermediul magazinului nostru, nu poat garanta obtinerea unor rezultate similare cu ale noastre in conditiile unei cresteri "economice" care prezinta o mare varietate de sisteme de operare si tipuri de produse nutritive de pe piata cu o calitate mai mult sau mai putin indoielnica

Etichete:alb, broiler, pui albi de carne, pui de carne, Ross 308

RASA GAT GOLAS DE TRANSILVANIA

Gat Golas de Transilvania este o rasa de gaini cu un aspect deosebit, chiar ciudat, caree isi are originea in Transilvania, Romania. A fost pentru prima oara prezentata la o expozitie internationala la Viena, in anul 1875.

Descriere fizica

Asa cum ii spune numele, gaina Gat Golas de Transilvania are gatul, gusa si pieptul fara pene. Smocul de pene pe gat sau gusa indica faptul ca aceasta nu este o rasa pura. Culoarea penajului este negru, alb, rosiatic sau barat. Trunchiul este oblic, capul mic, iar pielea de pe corp este alba. La temperaturi ridicate, aceasta devine rosie. Gaina Gat Golas de Transilvania este foarte rezistenta la temperaturi ridicate, un aspect important si apreciat de crescatori, calitate ce a ajutat-o sa ajunga pana in Africa.

Greutatea rasei Gat Golas de Transilvania este de 2-2.5 kilograme la femele si 2.5-3 kilograme la masculi. Gaina produce in medie 130-170 de oua pe an, cu coaja de culoare alba si greutatea de 65-75 grame.

Ingrijire si hrana

Gat Golas de Transilvania este o rasa nepretentioasa si nu are nevoie de hrana speciala, ci de una obisnuita. Puii ii vei hrani cu faina de cereale, nutreturi speciale, iar gainile le vei hrani cu cereale (grau, orz, ovaz), nutreturi speciale, legume, seminte de rosii, ardei.

Daca ai posibilitate, poti lasa gainile Gat Golas de Transilvania sa se hraneasca cu iarba, rame, insecte. Este important ca in dieta rasei Gat Golas de Transilvania si a oricarei rase de pasari sa existe pietrisul marunt, ajutand la maruntirea hranei si eliminarea resturilor.

Sanatate si puncte vulnerabile

Este foarte important de stiut ca aceasta rasa de gaini este una dintre cele mai rezistente pasari de curte. Gat Golas de Transilvania este o mandrie pentru tara noastra, fiind foarte apreciata in strainatate datorita rezistentei la temperaturi extreme.

Conditii de viata

Gat Golas de Transilvania are nevoie sa stea in aer liber, sa exploreze imprejurimile si sa fie linistita. O curte sau un adapost larg si imprejmuit este tot ceea ce are nevoie.

Adapostul gainilor gat golas de Transilvania ar trebui sa fie inalt, sa aiba cel putin 1 metru inaltime si sa aiba suporturi pentru a se catara. Aceasta dimensiune te va ajuta atunci cand il vei curata.

Cateva cuvinte de incheiere...

Este important sa ne apreciem valorile autohtone si sa incercam sa le conservam si perpetuam. Rasa Gat Golas de Transilvania este o rasa de gaini despre care s-a scris foarte putin, desi aceasta exista de mai bine de 100 de ani.

Se pare ca majoritatea crescatorilor de pasari din Romania aleg alte rase, fiind foarte putini cei care mai cresc gaini din rasa Gat Golas de Transilvania. Din aceasta cauza, se pare ca in tara noastra exista un numar redus de exemplare.  

RASA DE PUI KABIRDespre gainile de rasa Kabir

Gainile Kabir isi au originile in Orientul Mijlociu, unde sunt cautate datorita dimensiunilor foarte mari. "Kabir" in Araba inseamnad "mare" .

Gainile Kabir au fost distribuite in intreaga lume, si au dobandit popularitate datorita caracteristicilor exceptionale.
De la introducerea in Filipine, gainile Kabir au devenit cunoscute drept cea mai cautata rasa pentru crescatoriile de gaini atat cele de familie cat si cele de mare volum.

Care sunt avantajele cresterii de gainilor Kabir?

Puiul este superior pentru conversia carnii datorita cresterii sale rapide, conformatiei foarte bune a corpului si conversiei eficiente a alimentatiei.
Puiul este rezistent la boli si la stresul cauzat de caldura.
Este mare ca dimensiuni si are un gust si o structura "autohtona".
Cand se incruciseaza cresterea cu puii autohtoni, calitatile Kabir sunt retinute in noua rasa.
Costurile de hranire sunt mici de vreme ce puii Kabir pot sa supravietuiasca si singuri. Acestia pot fi crescuti in acelasi fel ca si ?puii autohtoni ? (pagala-gala).
Ouale Kabir au un nivel scazut de colesterol.

Care sunt caracteristicile de reproductie ale puilor Kabir?

Un cocos Kabir este capabil sa se reproduca cu 15 pana la 20 gaini Kabir.
In mod normal, puii Kabir incep sa depuna ouale dupa 18 saptamani sau 4 luni jumate.
Gaina Kabir poate depune 200 de oua / ciclu.
Gainile Kabir clocesc in mod normal desi pot intarzia cu clocitul, astfel ca ar trebui incurajate sa cloceasca.

Care sunt cerintele legate de spatiu in ceea ce priveste cresterea puilor Kabir?

Totul despre gainile Sussex

Se crede ca rasa de gaini Sussex a fost crescuta pentru prima data in Marea Britanie (in zona in care avea sa devina Anglia), in perioada invaziei romane, facand-o sa fie una din cele mai vechi rase de gaini. Initial a fost considerata o rasa buna de carne, insa cu timpul a fost exploatata atat pentru productia de carne, cat si de oua.

Gainile pestrite din rasa Sussex au aparut pentru prima data in Marea Britanie in anul 1845, la un spectacol cu pasari de curte. Sunt considerate ca fiind o incrucisare intre gainile albe pentru carne si gainile Asiatice, cum ar fi gainile rasa Brahma.Mai tarziu, prin diverse incrucisari, au fost obtinute si alte culori ale penajului, insa gainile din rasa Sussex cu penajul rosiatic au aparut abia in anul 1920. In Romania cea mai raspandita si apreciata este cea herminata-deschis, care are penajul alb mărginit cu negru la coadă și la aripi sau negru mărginit cu alb la gat.In Romania cea mai raspandita si apreciata este cea herminata-deschis, care are penajul alb mărginit cu negru la coadă și la aripi sau negru mărginit cu alb la gat. 

Rhode Island

Este originara din S.U.A. si anume din statele Rhode Island si Massachusetts. La baza formarii rasei Rhode Island sta material autohton de culoare cenuşie, care a fost încrucişat cu rasele Combatants malaieza, Cochinchina si intimplator cu alte rase ca Leghorn maro, Sussex rosu, etc.

In anul 1899 este prezentata pentru prima data la expoziţia de pasări din New York cu care ocazie s-a considerat ca este o rasa consolidata trecuta sub denumirea de "găina rosu-aur". In Europa a fost introdusa in anul 1904, când a fost inclusa in standardul american. Astăzi se cunosc doua varietati de culoare : varietatea roşie si varietatea alba, iar datorita faptului ca ultima este foarte puţin răspândita in Europa, la noi sub denumirea de Rhode Island se înţelege aproape întotdeauna numai varietatea roşie.

Rasa Rhode Island este o rasa cu aptitudini mixte buna producătoare de oua si came. Producţia medie de oua pina la vârsta de 500 de zile, calculate pe baza controlului oficial al celor mai bune linii din mai multe tari, a fost de 213 bucati cu variaţii in funcţie de linie, de la 170 la 240 oua.

Fecunditatea este cuprinsa intre 85 si 90%, iar capacitatea de ecloziune intre 80 si 90% din ouăle fe¬cundate. Puicuţele încep ouatul la 180 zile, insa abia de la 210 zile intensitatea ouatului atinge 30%. Găinile au instinctul de clocit destul de dezvoltat, in medie cam de 15-25% cazand cloşti, insa in unele efective poate fi mult mai mare, ajungând chiar si pina la 60%.

Pasarile de rasa Rhode Island se caracterizează prin rezistenta foarte ridicata atât fata de deficientele condiţiilor de întreţinere, cit si fata de condiţiile de ex¬ploatare intensiva. De asemenea, ele prezintă rezistenta mai mare decât alte rase fata de multe boli infecto-contagioase si parazitare.

Greutatea corporala la cocoşi este de 3.5-4 kg, iar la găini 2,7-3 kg. Tineretul are atât intensitatea de creştere cit si greutatea destul de ridicata, realizând in medie cca. 600 g puicuţele si 700 g cocoşeii, la vârsta de 8 saptamani, 800 g puicuţele si 900 g cocoşeii la vârsta de la 10 saptamani, 1 000 g puicuţele si 1 200 g cocoşeii la vârsta de 12 saptamani. In tara noastră, rasa Rhode Island a fost importata in mod organizat in anul 1949, prin pui de o zi din Olanda, cu care au fost populate unele ferme avicole care luau fiinţa. In plus, materialul respectiv a fost difuzat in gospodăriile populaţiei continuându-se acţiunea de imbunatatire a pasarilor autohtone.

Caracteristici de exterior; capul de mărime mijlocie, cioc puternic. ochii portocalii, creasta simpla cu 4-5 dinţături, trunchiul mare, lateral se înscrie intr-un dreptunghi, pieptul plin adânc si larg, spinarea larga, lunga si uşor înclinata, abdomen bine dezvoltat. Coada la cocos semiglobuloasa, aripile bine dezvoltate, strâns lipite de corp, picioarele mijlocii ca lungime si puternice.

Ciocul de culoare galben bruna, fluierele galbene prezentând o dunga roşie ce se întinde pe partea externa pana la vârful degetului mijlociu. Penajul este rosu-vişiniu strălucitor cu penele cozii si vârful aripilor negre cu reflexe verzui. Culoarea subpenajului trebuie sa fie roşcata pina la baza. Exemplarele care prezintă puf alb sau cenuşiu se elimina de la reproductie.