Frigul, umezeala şi boala respiratorie cronică la păsările de curte

06.01.2019

Este vremea bolilor respiratorii la păsări!

Se pare că sezonul rece se lasă greu convins să părăsească meleagurile noastre. Ca atare, acesta nu ne dă bătaie de cap numai nouă, oamenilor, ci şi animalelor şi păsărilor. Aşadar, stresul indus de frig şi umezeală, precum şi de alţi factori de microclimat sau nutriţionali, duc la apariţia bolilor respiratorii în rândul păsărilor de curte.

Boala respiratorie cronică
Una dintre aceste boli cu impact asupra sănătăţii păsărilor, dar şi a producţiei de ouă şi carne este micoplasmoza respiratorie aviară. Agentul său cauzal este Mycoplasma gallisepticum, care fie acţionează singur, fie în asociaţie cu alţi agenţi patogeni.
Cunoscută şi sub numele de boala respiratorie cronică, micoplasmoza respiratorie aviară este o boală infectocontagioasă ce afectează găinile şi curcanii din gospodăriile populaţiei.

Victimele bolii

Boala se răspândeşte numai la animalele dintr-un anumit teritoriu sau din cadrul unui grup limitat şi se caracterizează clinic prin semne respiratorii cronice, precum zgomote anormale ale respiraţiei şi tuse. Ulterior se remarcă întârzierea în dezvoltare a tineretului aviar, slăbirea progresivă a găinilor adulte, scăderea ouatului, ajungându-se uneori până la reducerea masei musculare a păsării.

La curci, boala evoluează sub formă de sinuzită periorbitară.

Răspândirea bolii

Pătrunderea bolii într-un efectiv liber de infecţie, adică sănătos clinic, se face prin introducerea de păsări cu forme cronice de boală sau cu infecţie nexprimată clinic. Transmiterea micoplasmelor se poate face pe cale respiratorie, de la găina bolnavă la cea sănătoasă. Însă cel mai frecvent, transmiterea bolii se face prin ou, puii abia eclozionaţi fiind deja infectaţi cu micoplasmă.

Cum recunoaştem o pasăre bolnavă

Incubaţia micoplasmei, în cazul contaminării pe cale respiratorie, este de 10-30 de zile. La păsările tinere se observă un apetit redus, tulburări respiratorii, urmate de întârzierea în dezvoltare.

Păsările adulte prezintă tuse, strănut, scurgeri nazale sero-mucose, greutate în respiraţie, ciocul fiind larg deschis.

Mai mult, păsările pierd în greutate, slăbind progresiv până la reducerea drastică a masei musculare şi scad producţia de ouă de la 10 până la 40%.

Tratamentul preventiv

Pentru menţinerea stării de sănătate a efectivului de păsări, se impune realizarea unui tratament preventiv, ce constă în administrarea de antibiotice şi tonice generale. Aşadar, din gama de produse antimicrobiene, se recomandă administrarea în apa de băut a următoarelor produse : DOXYCICLINĂ, ENROFLOXAROM sau ERITROM.
În cazul unui număr mai mic de păsări, se recomandă efectuarea tratamentului individual ce constă în administrarea de comprimate pe cale orală.

AVIANPROTECT TEN este un produs ideal în acest sens, datorită combinaţiei de antibiotice ce conferă o sferă mai largă de acţiune. Tot pentru efectivele mici se va apela şi la ENROFLOXAROM comprimate.

Pentru reducerea stresului cauzat de factorii de mediu, se recomandă acţionarea în vederea creşterii rezistenţei organismului păsării la acţiunea factorilor de stres. În acest sens, se utilizează produsele BIOVIT PLUS şi COMPLEXUL POLIVITAMINIC BUVABIL, a căror compoziţie echilibrată asigură stimularea organismului şi intensificarea procesului de creştere; favorizează funcţia de reproducţie şi creşte rezistenţa organismului la factorii infecţioşi.

Creați un site gratuit! Acest site a fost realizat cu Webnode. Creați-vă propriul site gratuit chiar azi! Începeți